29 Ocak 2013 Salı

Sebzeli Kış Çorbası


Hayırlı ,sağlık ve huzur dolu bir gün diliyorum herkese.
Sağlık yerinde olmayınca hayatta hiç bir şeyin tadı tuzu kalmıyor..
Şu an bendenizin durumu buna bir örnek..
Bir anda omuzumda ortaya çıkan bir kas yırtılması benim de tadımı tuzumu kaçırdı...
Buna rağmen şükretmeme de sebep oldu.
Omuzumu dolayısı ile de kolumu dayanılmaz bir ağrıdan dolayı hareket ettiremiyorum.
Ama diğer kolum Rabbime şükürler olsun iyi..
En azından tek parmakla da olsa işimi görüyor ,post yazabiliyorum :))
Şükredebilmek güzel şey hayattan tad alabilmeyi sağlıyor..
**
Bu kadar hasbihalden sonra geçelim bugünkü tarifimize.. 
Bol vitaminli, karışık sebzeli bir çorbası ile bugün sizinleyim..
 
Malzemeler
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet havuç 
1 adet patates
1 adet pırasa
 1 adet kereviz
1 kase kadar doğranmış beyaz lahana
1 su bardağı tavuk suyu
1 yemek kaşığı un (tepeleme)
2 yemek kaşığı tel şehriye
Tuz ve karabiber
Su
 
Yapılışı
Sıvı yağ ve tereyağımızı tencereye alalım.
Havuç, kereviz ve patatesi kabuklarını soyup yıkadıktan sonra minik küpler şeklinde doğrayalım.
Doğradığımız bu sebzeleri yağda kavuralım..
Kavurduğumuz sebzelerin üzerine yine ufak doğradığımız pırasa ve lahanayı ilave edip kavurmaya devam edelim.
Biraz kavurduktan sonra sebzelerin üzerine unu serpelim tekrar kavurmaya devam edelim.
Biraz çevirdikten sonra soğuk tavuk suyumuzu ve sebzelerin üzerini geçecek kadar da su ekleyip karıştıralım.
Çorbamızın kıvamı koyu ise biraz daha su ekleyebiliriz.
Orta hararetteki ocakta çorbamızı arada karıştırarak sebzeler pişinceye kadar tutalım.
Tuz ve karabiberini ilave edelim.
 
Bu çorba aslında taneli bir çorbadır.
Bizim evde taneli hali çok sevilmediği için ben el blendrıyla sebzeleri ezdim.



Sebzeleri ezince çorbam biraz daha koyulaştı .
Çorbam istediğim kıvama gelene kadar su ilave ettim,
 az kaynamaya başlayınca tel şehriyeleri de ilave ettim.
Tel şehriyeler yumuşayıncaya kadar çorbamı orta ateşte ocakta tuttum.
 
Anlatım biraz karışık mı oldu sanki?
Şu an ki durumumdan dolayı affola
 
........Afiyet Olsun........

26 Ocak 2013 Cumartesi

Minik Sarma Kadayıflar


 
Bu minik kadayıf sarmaları ilk olarak dayımın kızında akraba günümüz vesilesiyle tatmıştım..
Bir tadına baktım sonrasında ne kadar yedim saymadım..
Kilo olarak bir sıkıntım olmadığı için ,bazen sevdiğim lezzetlerde ipin ucunu kaçırabiliyorum..
Ama bu minik şeyler o kadar lezzetli oluyorlar ki kendinizi frenlemek zor olabilir.. 
Biz çok beğendiğimiz için Serpil'den son akraba günü için özellikle yapmasını istedik..
*
Evde bende denemiştim fi tarihinde ve yapılış şeklini sizin için fotoğraflamıştım..
Dayımın kızı Serpil ahşap kepçe yardıyla sardım demişti ,ilginç geldi.
Elde de sarılabilir, hatta masa gibi düz bir zemine sererek de sarabilirsiniz.. 
 Ben kepçeyle saralım bakalım nasıl oluyor dedim ,altta gördüğünüz gibi ve denedim, oldu  .
 
 
 Malzemeler
Yarım kilo kadayıf (kuru olmayacak)
1 su bardağı sıvı yağ
125 gr tereyağ
 
Fındık ya da ceviz içi
 
şerbeti için
5 su bardağı şeker
6 su bardağı su
 
Yapılışı
Kadayıfları elinizin uzunluğunda kepçenin içine yerleştirin ( veya düz bir zemine serin)..
Kadayıfların baş kısmına dövülmüş ceviz içini silme 1 tatlı kaşığı kadar koyalım ve dolma sarar gibi yanlarını içeriye kıvıra kıvıra ve birazda bastırarak saralım.
Bu şekilde minik kadayıf rulolarımızı elde etmiş olacağız..
Tüm kadayıf bitene kadar bu işleme devam edelim..
 
 
 Şerbetimizi hazırlamak için 5 su bardağı şekeri 6 su bardağı suya ilave edelim ve 20- 25 dakika kadar kaynatalım soğutalım..
 
Tereyağımızı eritelim sıvı yağı da üzerine ilave edelim ,yağ iyice kızgın hale gelince ocağı kapatalım.
Yağın üzerinde birikintiler oluştuysa bunları kaşık yardımıyla alalım atalım.
 
Sarma kadayıflarımızı tepsiye dizdikten sonra, 
yağımızı sarmaların üzerine gelecek şekilde kaşık kaşık dökelim.
180 derecede kadayıf sarmalarımız tatlı bir kızarıklık elde edene kadar pişirelim..  
 
 
*Kadayıf ve şerbet her ikisi de soğukken buluşturalım.
Böylece hamur olmayan ama sertte olmayan minik sarma kadayıflar elde edeceğiz..
*Siz sarma kadayıflarınızın boyutunu daha küçük isterseniz elinize belirttiğimden az alın..
Bu sarmada minik boyutta olanlar çok şirin oluyor ,tek lokmalık yani..  
 
Özellikle bayram ikramı için çok bereketli bir o kadar da lezzetli bir tariftir bu..
Belki bir ay önceden bile hazırlayıp, pişirip, şerbetlemeden  dondurucunuzda saklayabilirsiniz.
Kullanacağınız zaman yapacağınız sadece dondurucudan çıkarıp
 fırında azıcık ısıtıp şerbeti ile buluşturmak..
 
............Afiyet Olsun..........    

25 Ocak 2013 Cuma

Elmalı Rulo Kurabiyeler


Arşivde sıkışıp kalmış bir tarifte bu elmalı rulo  kurabiyelerdi..
Burada ki akraba günümüzde teyzemin kızı yapmıştı..
Görüntü lezzetini de yansıtıyor sanırım..
Ah bir zaman bulup şöyle bir alt üst edebilsem fotoğraf harddiskini neler çıkacak
ama zamanı bulabilen yok..
*
Çocuklarımız da bugün itibari ile karnelerine kavuştular..
Tüm öğretmenlere ve öğrencilerine hayırlı tatiller diliyorum..
Bizim evde her ikisi de mevcut olduğu için bendenize de hayırlı mesailer inşallah :))
 
Neyse lafı yine uzattım galiba,
Buyrun tarif gelsin..

Malzemeler
250 gr tereyağı
4 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı yağ
 1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
 
İç malzeme
5 adet elma
 2 yemek kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı ceviz içi
 Tarçın 
 
Üzeri için
Pudra şekeri
 
Yapılışı
Önce kurabiyemizin iç harcını hazırlayalım..
Elmaları rendeleyip bir tavaya şekerle beraber alalım.
Şeker eriyip elmalar yumuşayınca tarçın ve cevizi ekleyelim ve soğumaya bırakalım..
Oda sıcaklığındaki tereyağını ve şekeri iyice karıştılam, sonra diğer malzemeleri katarak kurabiye hamurunu yoğuralım
 Hamuru 1 saat kadar dinlendirelim..
 Hamuru açarak inceltelim.  İncelttiğimiz hamura iç harcımızdan uzunlamasına yerleştirelim ve hamuru bir defa saralım. 
Sardığımız bu ruloyu uygun uzunlukta keselim.
Bu şekilde hazırladığımız kurabiyeleri yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim..
 180 derecede üzerlei beyaz kalacak şekilde pişirelim.
Elmalı kurabiyemiz soğuyunca üzerine pudra şekeri serperek servis yapabiliriz..

............Afiyet Olsun.........

24 Ocak 2013 Perşembe

Portakal Soslu Sünger Kek

 
Gün tariflerimiz yavaş yavaş sonlanmak üzere..
Kekin görüntüsünden pamuk gibi olduğu anlaşılıyor değil mi?
Kış mevsimi için çok da uygun bir kek
Bol portakal aromalı, misler gibi kokan yarı ıslak bir kek
 
Malzemeler
3 yumurta (oda sıcaklığında)
7 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
1 portakal suyu
1 portakalın kabuğunun rendesi
7 yemek kaşığı un
1 adet kabartma tozu
 
Sosu için
3 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı portakal suyu
Yarım su bardağı su
 
Yapılışı
Yumurtaları şekerle karıştırma kabında krema kıvamı alıncaya kadar çırpalım..
Portakal suyu ve kabuğunun rendesini ilave ettikten sonra, un ile kabartma tozunu başka bir yerde karıştıralım..
Un  ve kabartma tozu karışımını kek harcımızın üzerine eleyerek ilave edelim..
Kek kalıbımızı yağlayalım ve tabanına biraz un serpelim.
Kek harcımızzı kalıba dökelim.. 175 derecede fırında pişirelim. (öncesinde fırın ısıtılmıyor)
 
Kekimiz pişerken üzerine dökeceğimiz sosumuzu hazırlayabiliriz..
Sos malzemelerini karıştıralım, kısık ateşte şeker eriyinceye kadar pişirelim..
 
Soğuttuğumuz kekin üzerine ,sıcağa yakın sosumuzu kaşık kaşık yedirerek dökelim.
Üzerini portakal kabuğu rendesi ile süsleyerek servis edebiliriz..
**
*
Portakalı çok değişik lezzetleri hazırlarken kullanabilirsiniz..
İşte sizin için blogdan biraraya getirdiğim çeşitler; üzerine tek tek tıklayarak görebilirsiniz..
 
 
Merak ediyorum, sizler portakalı başka nerelerde kullanıyorsunuz ?
Özellikle sessiz takipçilerime, daha önce hiç yorum yapmamış izleyicilerim size soruyorum..
 
........Afiyet Olsun......... 

22 Ocak 2013 Salı

Çikolata Kaplı Muzlu Kek Topları

 
Bugün yapımı çok kolay bir tarifim var..
Aslında çocuk işi derler ya öyle bir şey bu..
Dağılan kekimi değerlendirme çabası benimkisi..
 Berkan okula götürmek için kek isteyince sabah taze taze götürsün dedim.
Biraz acele edip keki kalıptan erken çıkarınca caanım kek enine ortadan ikiye ayrıldı..
Oysa lezzetli olsun diye içine zencefil, tarçın, portakal kabuğu, ceviz neler koymadım ki.
Allahtan 4-5 tane de aynı hamurdan muffin olarak pişirmiştim da günü kurtardık..
*
Dağılmış olan keki tamamen soğuduktan sonra iyice ufalayıp buzdolabı poşeti ile dondurucuya atmıştım.
Annemlere gideceğim bir gün dolapta ki kek aklıma geldi..
Değerlendireyim dedim..
 
Artan   ya da bayatlamış kekleriniz varsa siz de bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
 
Nasıl yapmışım buyrun tarife..
 
Malzemeler
1,5 su bardağı dolusu ufalanmış kek
3 adet yerli muz
 
Üzeri için
1 adet bitter çikolata
Yarım paket krema
 
ve
Süsleme için minik şekerlemeler  
 
Yapılışı
Kırıntı haline getirdiğimiz kekimizi karıştırma kabına alalım..
Üzerine muzları rendeleyelim.
Ve elimizle yoğuralım..
 Elde edeceğimiz hamur nemli ele yapışmayan kıvamda olacak.
Karışımımızdan minik toplar yapalım.
Hazırladığımız topları bir tepsiye dizelim ve buz dolabında
15 dakika hafifçe donmaları için bekletelim.
 
Bu arada bizde kremamızı küçük bir tencerede kaynatmadan ısıtalım.
İyice ısınmış olan kremanın içine çikolatayı parçalayarak ilave edip karıştıralım.  
Katılaşmış olan toplarımızı çikolataya batıralım, fazla çikolatayı üzerinden akıttıktan sonra tekrar tepsiye dizelim.
Üzerine süsleme şekerlerini serpiştirip, buzdolabında çikolatanın donması için biraz daha bekletelim.
 
 
Sonrası ister afiyetle yiyin
ister benim yaptığım gibi paket yapıp sevdiklerinize götürün..
*Benim kullandığım kekin nemi yerinde olduğu için ıslatmak için sadece muzları kullanmam yetti.
Eğer sizin kekiniz bayat ya da kuru ise hamur kıvamını alması için muzlar yetmezse içine süt ya da krema ilave edebilirsiniz..
* Yine fındık fıstık ne bulursanız ilave edebilirsiniz. 
*Benim 23 adet kek topum oldu.. Yerli muz kullandım ithal olanlar çok iri o şekilde kullanırsanız muz sayısını azaltmanız gerekebilir..
 
Bu kek ve muz karışımlı çikolatalı toplar çocukların hayır diyemeyeceği bir lezzet ,aynı zamanda özellikle bayramlar için güzel bir ikram çeşiti olabilir..
Burada ki fındık ezmeli toplar gibi..
 
............Afiyet Olsun...........

21 Ocak 2013 Pazartesi

Susamlı ve Cevizli Gevrek Kurabiye

 
Akraba günü tarifleri geliyor sırasıyla..
Sırada bu lezzetli gevrek kurabiyer var..
İçindeki toz cevizden dolayı çok lezzetli bir kurabiye..
Tuzlu mu şekerli mi çok anlaşılmıyor ama lezzetli olduğu gayet açık..
Lafı uzatmaya hiiiiç gerek yok ,10 numara bir lezzet..
Çayınızıdemleyin bu kurabiyeler eşliğinde afiyetle için..
 
Malzemeler
250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
Yarım kahve fincanı sıvı yağ
1 çay bardağından 1 parmak eksik toz şeker
2 yumurta sarısı (Beyazlar dışı için kullanılacak)
1 su bardağı toz ceviz içi(veya toz fındık)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
 
Üzeri için
Bolca susam
 
Yapılışı
Hamur malzemelerinin tamamını kullanarak ele yapışmayan kıvamda
yumuşak bir hamur elde edelim..
Hamuru istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz..
Bu şekilde yapacaksak, elimize portakal kadar hamur alalım..
 Rulo olarak yuvarlayalım, baş parmak kalınlığında uzun keselim..
Önce çırptığımız yumurta beyazına sonra her tarafını kaplayacak şekilde susama batıralım..
Yağlı kağıt serdiğimiz ya da yağladığımız tepsimize dizelim.
180 derecede ısıttığımız fırında kurabiyelerin üzeri hafifçe kızarana kadar pişirelim. 
 
 
*Bu kurabiyeye mahlepte çok yakışır diye düşünüyorum..
Mahlep kokusunu sevenler 1 çay kaşığı kadar ilave edebilir..
*Kurabiyelerin gevrekliğini biraz daha artırmak isterseniz,
 hamurunu yoğururken 4 yemek kaşığı sirke ilave edebilirsiniz..
İlk fırsatta toz fındıklı versiyonunu denemeyide düşünüyorum..
 
...........Afiyet Olsun.........  


20 Ocak 2013 Pazar

Karnabahar Salatası


Güzel bir tatil gününün son demlerine yaklaşırken;
karnabahar salatası ile karşınızdayım..
Cumartesi günü gerçekleştirdiğimiz akraba günümüzün belki de en sevdiğim lezzetiydi bu salata..

Karnabaharın çok da seveni olmadığını biliyorum..
İtiraf ediyorum kokusundan dolayı yemeğini ben de sevmiyorum .
Bizim evde yumurtaya bulayıp kızartılan şekli pek sevilir ama kalorisinden dolayı çok yapmıyorum..
Çocuklar genelde ellerinde çiçek çiçek yemeyi seviyorlar ;böylesi en sağlıklı şekli aslında.  
Teyzem kıymalı yemeğini kızartarak yapar o şeklini biraz sevebilirim belki ama o da nihayetinde kızartma..
Ama bu salata karnabaharla ilgili tüm ön yargılarımı silip attı.
Artık salatalarım arasına bir salata daha eklemiş bulunuyorum.
Sizlere de denemenizi ısrarla tavsiye ederim. 

Malzemeler
1 adet irice karnabahar
1 adet patates(küp doğranmış)
1 adet havuç (küp doğranmış)
7-8 adet kornişon salatalık turşusu
Çeyrek demet maydanoz
Çeyrek demet dereotu
5-6 adet yeşil soğan
1 çay bardağı mısır
2 adet limonun suyu
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Kırmızı pul biber, karabiber ve tuz

Yapılışı
Karnabaharı dallarına ayıralım ,yıkayalım ve dağılmayacak kıvamda yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
(Haşlayacağımız suya biraz tuz atalım )
Haşlanan karnabahar dallarını karıştırma kabına alalım.. Biraz küçültelim..
Küp küp doğradığımız patates ve havuçları da yumuşayıncaya kadar haşlayalım süzelim..
 Karnabaharın üzerine ilave edelim. (Burada hazır garnitür de kullanabilirsiniz.)
Dereotu ,maydanoz ve yeşil soğanı ince ince doğrayalım karnabahara ilave edelim.
Mısır ve küpler şeklinde doğradığımız kornişon turşuyu da ekledikten sonra salatamızın baharatlarını yağını ve limon suyunu ekleyip karıştıralım.
Bu haliyle salatayı buzdolabında 1 saat kadar dinlendirelim (limon suyu ve baharatları iyice çeksin diye)
Dinlenen salatamıza tuzunu da ilave edip servis edebiliriz.. 


*Salatanıza havucu rendeleyerek de kullanabilirsiniz..
Bunun dışında közlenmiş kırmızı biber de ilave edilebilir.. 
Nar taneleri de beyaz karnabaharın üzerinde kırmızı kırmızı pek ala güzel durabilir. 
Bunlar benim sonradan aklıma gelenler. 

.......Afiyet Olsun........

19 Ocak 2013 Cumartesi

Akraba Günümüzün Lezzetleri


2012 yılına ait son akraba günümüzü de bugün bir kaç saat önce tamamlamış bulunuyoruz..
Taze taze paylaşıyorum sizlerle..
Güzel bir gündü özlemişiz yine birbirimizi, gün hiç bitmesin istedik, kalkmak bilmedik hiç..
2013 'e ait yeni gün sıra çekilişimizi de yaptık bu arada.
Evet yeni senenin ilk gün toplantısı bendeniz de olacak..
**
*
Bu günümüzde dayımın kızındaydık..
 Maşallahı vardı Serpil'in birbirinden lezzetli şeyler yapmıştı bizim için..
Bana kalansa tadına bakmak ve sizin için fotoğraflamak.
Fotoğraflar her ne kadar beni pek memnun etmese de paylaşıyorum buyrun bakalım..

Peynirli üçgen börekler 
Boyutları normalden büyüktü ama lezzetleri yerindeydi..   

Zeytin yağlı üzüm yaprağı sarması 
Olmazsa olmazımız..


Lahanalı piroşki 
Bir Rus böreğiymiş bu gördüğünüz..
Börekler kalem böreği gibi sarılmış ama içi değişik ve lezzetliydi..
Tarifi gelecek..


Zeytin yağlı pırasa


Etimekli salata
Renkli ,değişik ve besleyici bir salata
Tarifi gelecek..


 Minik minik sarma kadayıflar(cevizli)
Tek lokmalık bu sarmalar çok lezzetliydi.
Denedim tarifi gelecek.


Susamlı ve cevizli gevrek kurabiyeler
Tadı çok güzeldi tarifi işte burada tıklayın görün ....


Karnabahar salatası
Tarifi için buraya bakabilirsiniz..
Karnabaharın bu kadar güzel bir salata olabileceğini düşünmemiştim doğrusu..
Çok lezzetli bir salataydı.


Portakal soslu sünger kek
Kekin görüntüsü nasıl olduğunu anlatmak için yetiyor sanırım.. 
Tarifi gelecek


Bu ay ki lezzetlerimiz de bu kadardı..
Ev sahibimize tekrar teşekkür ediyoruz..
Tariflerimizi bekleyiniz..

17 Ocak 2013 Perşembe

Ağızda Kıyır Kıyır Dağılan Fındıklı Kurabiye


Fındık diyarlı biri olarak fındıklı tarifler daima ilgimi çekiyor..
Bu seneye ait fındıklar henüz elimize ulaşmamış olsa da
 tarifleri denemekten geri durmuyoruz..
Fındık kurabiyeye çok yakışıyor..
Bu kurabiyenin kıvamı ağızda dağılan ama damağa yapışmayan bir kıvam..

Malzemeler
100 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
6 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı mahlep
3 yumurta sarısı(iki beyaz üzeri için ayrılacak)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

üzeri için
Kırık fındık içi 

Yapılışı
Hamur malzemelerini kullanarak ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim..
Kurabiyelerimizi hamurdan ceviz büyüklüğünde alarak elimizde yuvarlayarak şekillendirelim..
Ya da istediğiniz herhangi bir şekli verebiliriz..
Yumurta beyazlarını kaşıkla çırpalım .
Kurabiyelerimizi önce yumurta beyazına sonra kırık fındığa batıralım.
Yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize alalım.
180 derecede ısıttığımız fırında üzerleri hafifçe kızarana kadar pişirelim..
Kurabiyelerimizin hafif kızarması ayrı bir lezzet katacak.

*Kurabiyeleri olması gerekenden fazla kızartmayın. Yukarı fotoğraftaki gibi olacaklar.

Bu kurabiyeler de burada ve buradakiler gibi minik minik yapılırsa çok şirin ve lezzetli olur kanısındayım. O şekliyle de denenecekler listesine alındı..

...........Afiyet Olsun.........

16 Ocak 2013 Çarşamba

Nohut Salatası


Nohut salatası yeni başlayan akraba kahvaltımıza ait bir çeşitti..
Fotoğrafları paylaşınca takipcim Elif , salatanın tarifini bekliyorum
 diyince bana da yayınlamak düştü..
Özellikle bu soğuk kış günleri için çok sağlıklı ,besleyici bir salata ..
Nohut başlı başına yararlı ama içine ilave edilen yeşilliklerle, salata vitamin deposu olup çıkıyor..
Nohut yerine kuru fasulye, yeşil mercimek , aşurelik buğday da alternatif olarak kullanılabilir..  
 
Dondurucu da hazır haşlanmış nohutunuz varsa,
  nohutlar çözüldükten sonra bu salatayı hazırlamak dakikalarınızı alır sadece..
 
Malzemeler
1 su bardağı nohut
Çeyrek demet maydanoz
Çeyrek demet dereotu
3-4 adet yeşil soğan
6-7 adet kornişon salatalık turşusu
2 adet kırmızı biber (közlenmiş de olabilir)
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2-3 yemek kaşığı zeytin yağı
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı sirke
Sumak , kırmızı pul biber ve tuz
 
Yapılışı
Nohutu akşamdan ıslatalım..
Ertesi gün nohutlar yumuşayıncaya kadar haşlayalım, süzelim.
Haşlanmış nohut ve ince ince doğradığımız maydanoz, yeşil soğan ,kırmızı biber ve dereotunu
birleştirelim baharatlar ,tuz ,limon suyu ve nar ekşisi ile de tadlandıralım..
Salatamızı iyice karıştırıp servis tabağımıza alabiliriz.
 
*Malzemelerde ki 1 su bardağı nohut, miktar olarak haşlanmadan önceki miktardır..
*Nohutları haşladıktan sonra süzüp, buzdolabına poşetine koyarak, derin dondurucuda uzun süre  saklamanız da mümkün..
 
.......Afiyet Olsun........

15 Ocak 2013 Salı

Köfteli Çökertme Kebabı


Sunumuyla da lezzetiyle de kendisine hayran bıraktıran bir yemekle karşınızdayım bugün
 
Kebap dendi mi ilk etapta akla gelen doğu illeri oluyor..
İşte çökertme kebabında iş tersine dönüyor;
Ege Bölgesine özellikle de Muğla, Bodrum dolaylarına ait bir kebaptır kendisi..   
*
Çökertme kebabının aslı uzun uzun kesilmiş biftek parçaları ile yapılıyor..
Ben köfte ile denedim; biz bu şekliyle de çok seviyoruz..
Köfte ile patates ayrılmaz ikili bu yüzden  bu yemeğe köfte de pek ala yakıştı..
 
Özellikle misafirleriniz için yanında istediğiniz bir pilavla
 vazgeçemeyeceğiniz şık bir tarif olabilir..
 
Malzemeler
 
Köfte için
Yarım kilo dana kıyma(orta yağlı)
1 orta boy kuru soğan rendesi
2 diş sarmısak(rendelenmiş)
3 yemek kaşığı galeta unu
1 yumurta
Bir kaç dal maydanoz
Tuz ,karabiber çok az kekik ve yeni bahar 
 
Patates kızartması için
3 büyük boy patates
2 su bardağı sıvı yağ
 
Soslar için
2 kase yoğurt
1 adet sarmısak rendesi
Tuz
 
2 yemek kaşığı domates salçası
 2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Yapılışı
Kıymayı derin bir karıştırma kabına alalım.
Soğanı ve sarmısakları rendeleyelim.
Galeta unu, yumurta, soğan ve sarmısak rendesini, ince doğradığımız maydanozu,
tuz ve karabiberi de ilave ederek köfte harcımızı yoğuralım..
Harç iyice özleşene kadar yoğuralım.
Aceleniz yoksa harcı biraz (yarım saat kadar)buzdolabında bekletirseniz daha da lezzetlenir..
Benim zamanım olmadığı için harçtan bekletmeden uzun uzun köfteler yaptım..    
Fırında 200 derecede kızarıncaya kadar pişirdim..
 
Köftem kızarırken patates bölümünü hazırlayabiliriz..  

Patateslerimin kabuklarını soydum ve yıkadım.
Rendenin kalın bölümüyle rendeledim.
Patateslerimin kızarırken birbirine yapışmasını engellemek için
rendelediğim patatesi sıkarak suyunu çıkardım..
Ve kızgın yağda parça parça kızarttım..  
 
 
Patates rendemizi karartmadan kıtırlaşana kadar kızartalım.
Bir havlu kağıt üzerine alıp fazla yağını alalım..
 
Sıra geldi soslarımız hazırlamaya..
Salçayı sıvı yağ ve tereyağ da kavuralım..
sosu çok az sulandıralım ki sos akıcı kıvama ulaşsın..
Yoğurdu da sarmısak ve tuz ilavesi ile çırparak akıcı kıvama getirelim..
 
Servis tabağımıza önce kızarmış ince patatesimizi alalım..
  Üzerine sarmısaklı yoğurdumuzdan dökelim.
Yoğudun üzerine köfteyi yeterince dizelim..
Köftelerimizin üzerine de salçalı sosumuzu dökelim..
Yemeğimiz servise hazırdır..
 
Özellikle Sıcak sıcak servis etmenizi  tavsiye ederim..
*Patates bol nişasta içerdiği için rendeledikten sonra özellikle suyunu sıkıp kızartın.. 
Bir çok yerde rende patatesi sudan geçirin ve kurulayın denmiş ama buna hiç gerek yok aynı sonucu böyle de elde edebilirsiniz..
* Bu kebabın orjinali biftekle yapılsa bile kuşbaşı et ya da tavuk etiyle de hoş olabilir..
 
............Afiyet Olsun........ 

13 Ocak 2013 Pazar

Limonlu Kek

 
Bu sıralar bir kek sevdası var bendeniz de sormayın gitsin..
Bu yaşıma kadar kek sevmez dolayısı ile de çok yapmazdım..
İnsanın belli evrelerde zevk ve tercihleri değişebiliyormuş görüyoruz..
*
Limon benzeri ekşimsi meyveleri severim kekle birleşince tadına doyulmuyor..
İşte ev ahalisinin hepsinin bir arada olduğu bir demde muzlu mu limonlu mu yapsam derken kendi istediğimi yapıvermişim bir anda.    
Bu kek de bal kabaklı kek gibi sapsarı dilimlere sahip yumuşacık bir kek oldu.

 
Bir kek hamurundan iki kek ortaya çıkar mı?
Farkli boyuttta iki kalıp kullanırsanız çıkar..
Hazırladığım kek hamurunun birazını burada kullandığım kek kalıbında birazını da (5-6 yemek kaşığı kadarını)  yuvarlak ,küçük boyutta bir kek kalıbında pişirdim.  
Pişirdiğim bu minik kek de minik hanımın payına düştü.
 
 Pişirdiğim bu minik kek de minik hanımın payına düştü.
Minik minik yuvarlak dilimler, haliyle pek şirin oldular..
 
Malzemeler
4 yumurta (oda sıcaklığında)
1,5 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 limonun suyu
3 adet limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un (elenmiş)
 
Üzeri için
Pudra şekeri
 
Yapılışı
Yumurtaları ve şekeri karıştırma kabına alalım.
Şeker tamamen eriyip karışım krema kıvamına gelene kadar çırpalım. (Yumurtalarımız oda sıcaklığında olursa şeker daha kolay eriyecektir.) 
Diğer malzemeleri de sırayla ilave edelim ve kek hamurumuzu hazırlamış olalım..
Yağladığımız bir kek kalıbına ya da silikon bir kalıba direk kek karışımımızı dökelim.
Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında 40 dakika kadar pişirelim.
Kalıptan çıkarmadan soğutalım.
Kekimiz soğuyunca ters çevirip servis tabağına alalım ve üzerine pudra şekerini serpip
 sıcacık çay eşliğinde servis edelim..
 
Limonlu kekimizi servis ederken üzerinde limon dilimleriyle servis ederseniz hoş olur.
 
Limonlu kekinize bir de sos isterseniz buyrun buraya bakınız.. 
 
..........Afiyet Olsun.........

11 Ocak 2013 Cuma

Tahinli Susamlı Mini Mini Kurabiyeler

 
Hayırlı bereketli bir cuma diliyorum herkese....
Bu mini mini susalı tahinli  kurabiyecikleri blog arkadaşım, komşucum Sevecen'e giderken yapmıştım..
Herşeyin miniği ufağı daha seviliyor, göze daha şirin görünüyor..
İşte tuzlu minik kurabiyelerden sonra bu tahinli minik kurabiyelerde benim vazgeçilmezlerim içine girdi bile.. Un kurabiyesi gibi ağızda dağılan bir kıvamı var.
Yapımı çok kolay tek sahip olmanız gereken sabır..
Mini mini kurabiyeleri sabırla yuvarladınız mı işlemin çoğunu halletmiş sayılırsınız..
 
Mini mini tahinli susamlımızın tarifine buyrunuz..
 
Malzemeler
1,5 su bardağı un
Yarım su bardağı tahin
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 yumurta sarısı (beyazı üzerine)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
 
Üzeri için
Susam
 
Yapılışı
Susam hariç tüm malzemeyi kullanarak ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edelim.
 Hamurdan cevizden az küçük parçalar alalım ve yuvarlak şekillendirelim.
Yumurta beyazını çırpalım ve yuvarladığımız kurabiyeleri önce yumurta beyazına sonra bolca susama batıralım.
 Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim.
Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında kurabiyelerimiz beyaz kalacak şekilde kontrollü olarak pişirelim..
Kurabiyelerimize soğuyana kadar özellikle dokunmuyoruz çünkü sıcakken kurabiyelerimiz
kolayca dağılacak kıvamda olacak bekledikçe sertleşecekdir.
 
Yaptığım diğer mini mini kurabiye olan, baharatlı tuzlu minik kurabiyelerin tarifine bakmak için buraya tıklayabilirsiniz.. 
 
Diğer bir tahinli kurabiye tarifi için sizi buraya alayım..
 
Sevgiden Esintilere ait Facebook sayfasını geçen günlerde aktif hale getirdim dilerseniz oradanda takip edebilirsiniz. 
İsterseniz burayı tıklayıp beğenin .
Sayfayı beğenmeye davet ediyorum sizleri hadi bakalım eller tuşlara :)))
 
.........Afiyet Olsun..........

9 Ocak 2013 Çarşamba

Şeker Hamurlu Nişan Kurabiyeleri ve Kahvaltı Buluşmamız 1

Kar tatilinden dolayı babamız ve çocuklar evde olunca ben sürekli herkese tatil diye düşünüyorum ..
Başlangıcı da ona göre yapacaktım ki bir an için aklıma hafta içi olduğu geldi..
Bugün sizlerle paylaşacağım renkli mi renkli görüntüler var..
Geçtiğimiz hafta benim için oldukça renkli ve zevkli geçti.
İlk olarak ,teyzemin kızı nişanlandı.
Nişan münasebetiyle bir hoşluk yapayım istedim ve sevgili Zübeyde ve damat bey Eser için nişan kurabiyeleri yapmak istedim..   
Öncelikle rahat çalışabilmek için evdeki küçük hanımı uyuttum..
Kurabiyelerimi Zeynep'imi uyutmadan pişirdim 
Aşağı kolajda gördüğünüz gibi kullanacağım kalıp, merdane, alet edavat ne varsa çıkardım,
 tezgahın üzerine ..
Tam kurabiyelerimi süslemeye başlayacaktım ki bizim kız içeriden seslenmez mi..
Uyandığını ve bir daha da uyumayacağını belli edercesine ''Segi anneee men uyandıııım''' bağırıyor..
İtiraf ediyorum bütün şevkim kırıldı; 2 yaşında meraklı bir afacanla nişan kurabiyelerini kaç saatte tamamlarsınız siz düşünün..   
*
Kurabiyelerimi pempemsi bir şeker hamuruyla kapladım..
Şekillerini özellikle kalp ağırlıklı yaptım..
Minik jelatin paketle kapladım ve kurabiyelere uyumlu renk kurdelelerle hava almamaları ve şık görünmeleri için bağladım..
Kalpli bir paket kağıdıyla genel olarak bir hediye paketi yaptıktan sonrada üzerine iliştirdiğim tebrik kartı ile yine kalp hakim olan hediye çantası içinde zişan kızımıza sundum..

 Geçen haftanın bir başka güzelliği ise baba tarafımızla bir kahvaltı günü düzenlememiz oldu.
Annem tarafıyla 8 senedir yaptığımız akraba günümüzü takip edenlerim bilir..
Hep aklımda baba tarafıyla da böyle bir buluşma fikri uzun zamandır vardı..
Nihayet bu fikri de uygulamaya koymuş olduk..
Çok da iyi yapmışız günün sonunda bununda ispatlamış olduk..
*
İlk kahvaltımız Amcamın kızındaydı..
Bu hem kahvaltı hem ev görmesi oldu bizim için..
Kahvaltı buluşmalarımızla sizlerle kahvaltı masalarımızı da paylaşacağım..

Genel olarak masamızda neler varmış görelim mi?

Biz Karadenizlilerin vazgeçilmezi Muhlama
bizim deyişimizle mısır yağlaşı
bir başka deyişle de kuymak


Nohut Salatası


 Kıymalı Gül Böreği
Fırında Beşamel Soslu Kaşarlı Patates

Ve genel kahvaltılıklar

İnsanlar birbirlerini düzenli şekilde görmedikçe araya hep kalbi mesafeler giriyor..
Boşuna denmemiş gözden ırak olunca gönüldende ırak olunur diye..
Her ayın ilk haftasını bir arada kahvaltı yaparak geçireceğiz..
Sizlere de tavsiye ederim biz çok yararını gördük ,görüyoruz..

8 Ocak 2013 Salı

Balkabaklı Susamlı Kek


Beyaza bürünmüş karlı bir İstanbul vardı bugün..
Sanırım Ülkemin bir çok yeri aynı durumda..
Kar zenginin neşesi ,fakirin çilesi'ymiş..
Kar güzel ama soğuğu bir başka oluyor .
Rabbim aç ve açıkta olanlara bu soğuklarda yardım etsin inşallah..
 
Karın yağmasına en çokta öğrenciler seviniyordur sanırım..
Çünkü kar çoğu zaman onların gözünde eşittir tatil anlamına geliyor..
 
İşte benim iki afacanım bugün okullar tatil olup eve gelince hasta yatan anneleri bir anlık kendine geldi..
Anneannenin bahçesinde yetiştirip kızına getirdiği balkabağı geldi aklına..
Afacanların anneleri balkabağını sevmezdi ama
 belki değerlendiririm deyip haşlayıp dondurucuya atmıştı bir tarihte..
İşte bu kek o değerlendirme çabasının sonucu ortaya çıktı sayın okuyucum.. 
 
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1.5 su bardağı şeker
1 kase bal kabağı püresi
Yarım çay bardağı iri kıyım ceviz içi
Yarım çay kaşığı zencefil
1 kaşığı tarçın(silme)
1 yemek kaşığı portakal şekerlemesi
1 paket vanilya
1 kabartma tozu
2.5 – 3 su bardağı un(elenmiş)
Üzeri için
1 çay bardağı susam
1 tatlı kaşığı tereyağı
 
Yapılışı
Yumurta ve şekeri krema kıvamını alana kadar çırpalım.
Yoğurt ve sıvı yağı ilave edelim çırpmaya devam edelim.
1 kase kadar (şekersiz pişirip tamamen ezdiğimiz) kabak püresini ilave edelim.
Zencefil ,tarçın, portakal şekerlemesi,  vanilya ,kabartma tozu ve unu ekleyerek  karıştıralım . Cevizlerimizi de ilave edip kaşıkla karıştıralım.
Kek kalıbımızı yumuşak tereyağımızla yağlayalım ve kalıbın her yerine gelecek şekilde susamı serpelim.
Kek hamurumuzu kalıbımıza eşit şekilde dökelim..
 170 derecede ısıttığımız fırında kekimiz tamamen içini çekene kadar (aşağı yukarı 40 dakika) kontrollü olarak pişirelim.

* Dilimlediğiniz bal kabaklarını kaynamış suda iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Kabakların yumuşayıp ezilecek kıvama gelince, süzün soğuduktan sonra blender yardımıyla püre haline getirin.
*Kekin piştikten sonraki kıvamı bal kabağı püresinden dolayı oldukça yumuşak oluyor. 
Dilimlemek  için kekin biraz soğumasını beklerseniz dağılmasını önlemiş olursunuz.. 
*Zencefil ve tarçın da bu keke çok yakışıyor. Portakal şekerlemesininin tarifini daha önce paylaşmıştım; buraya tıklarsanız tarifi yeniden görebilirsiniz..
 
 
Bendeniz sonuçtan pek bir memnun kaldım.
Sözün özü balkabağı keke çok yakışıyor kendi tadı kek içinde hissedilmese de kekin kıvamı ve rengi bir harika oluyor vesselam..

2 Ocak 2013 Çarşamba

Cappuccinolu , Çikolatalı Tatlı

 
2013 yılının tüm insanlığa birlik beraberlik, huzur, mutluluk, sağlık getirmesini diliyorum..
Gerçi istek listesi böyle uzaaar gider ama aklıma gelenlrin başlıcalarını yazdım..
Bu yılın ilk tarifi tatlı olsun tatlı tadında bir sene olsun inşallah.

Cappuccino sevgimi önceki postları takip edenler bilir..
Bu tarif en son akraba günümüzün lezzetiydi..
Ben hafifliğine ve lezzetli oluşuna vuruldum.
Kendimde dün akşam gelen misafirlerim için denedim çok beğenildi..
Bu tarifi bekleyenler olduğunu da biliyorum diğer tarifleri verdin çikolatalı pastanın tarifini vermeyecek misin diyen takipcilerim işte tarif geliyor..

Bu tarif üç aşamalı bir tarif anlatımda o şekilde olacak.

Malzemeler
1 kat için
1 paket vanilyalı puding
3 su bardağı süt
1 paket sade pötibör bisküvi
1 su bardağı iri parçalara ayrılmış ceviz

2 kat için
1.5 su bardağı süt
2 paket kremşanti
1 paket cappuccino

3 kat için
4 su bardağı süt
2 fincan un
3 fincan şeker
2,5 fincan kakao
1 yemek kaşığı nişasta
1 paket bitter çikolata
2 yumurta sarısı
50 gr tereyağı

Yapılışı
Birinci kat için süt ile vanilyalı pudingi pişirelim.
Elimizle küçük parçalara ayırdığımız bisküvileri ve ceviz parçalarını pişirdiğimiz pudinge ilk sıcaklığı çıkınca ekleyelim.. Biraz karıştırıp hepsi birbirine girince dikdörtgen büyük boy borcama dökelim..

İkinci kat için Kremşantiyi soğuk süt ve cappuccino ilavesi ile çırparak katılaştıralım.
Bunu hazırladığımız birinci katın üzerine eşit şekilde yayalım..

Üçüncü kat için de süt ,un, kakao, nişasta,yumurta sarısını tencerede karıştırarak puding kıvamında pişirelim.. 
 Puding kıvamını alınca ocaktan alalım şeker ,bitter çikolata ve tereyağını ilave edelim eriyinceye kadar karıştıralım.
Hazırladığımız bu çikolatalı kremayı da üçüncü kat olarak borcama dökelim..
Soğuması için buzdolabına kaldıralım..

İşlem tamamdır; tatlımız, pastamız her ne derseniz deyin lezzet şölenimiz hazır..

Soğuk olarak servis etmeniz tavsiyemdir..

...............Afiyet Olsun............
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...