28 Eylül 2013 Cumartesi

Şeftali Püresi ve Dondurucuya Kompostoluk Şeftali Nasıl Konulur?


Her şey mevsiminde taze ve ekonomiktir..
Kışın elinizin altında siz de pasta ,kurabiye ve tartlarınızda kullanacağınız meyve püresi olsun derseniz bugünkü post size göre..

Malzemeler
4 kilo olgun şeftali
Yarım kilo şeker

Yapılışı
Püre için ben 2.5 kilo şeftali kullandım..
Şeftali püresi için şeftalileri iyice yıkayalım ve kabuklarını soyalım.
Şeftalileri iri iri dilimleyelim ve mutfak robotunda püre haline gelene kadar çekelim..
Elde ettiğimiz bu püreye şekeri de ilave ederek tencereye alalım..
Tencerede püremizi 20 dakika kadar kaynatalım ve sıcak sıcak temiz olan kavanozlara paylaştıralım. Yine temiz ve yeni kavanoz kapaklarını çok hızlı olarak sıkıca kapatalım ve bir bez üzerine kavanozları ters çevirelim.. 
Kavanozlar tamamen soğuyup kapakları elle açılmayacak şekilde sıkıca kapanmışsa işlem tamamdır..
Kışın  özellikle tart ve pastalarımızda hatta kurabiyelerimizde kullanacağımız mis kokulu şeftali  püremiz hazırdır..


Dondurucuya koyacağımız dilimlenmiş şeftali içinse yine şeftalilerin kabuklarını soyup dilimliyoruz..
Buzdolabı poşetine çok üst üste gelmeyecek şekilde yerleştirelim ve buradaki gibi poşetlerin havasını pipetle alalım..
Dondurucuya koyacağımız muntazam görünümlü şeftali paketimizde bu şekilde hazırdır efendim..

Kışın elinizdeki paketi poşetinden çıkarıp hiç bekletmeden tenceredeki suyun içine koyup kaynatmanız yeterlidir..
Kaynamış olan şeftalili suya damak tadınıza göre şeker ilavesi ile kompostonuz bu şekilde hazır olacaktır...

*Şeftalileri dilimledikten sonra özellikle bekletmeden poşetleyip dondurmak gerkirki kararmalarına fırsat vermeyelim..
Bir çok insanın tersine ben dondurucunun doğru kullanıldığı sürece yaralı olduğunu düşünüyorum..
Eğer içine kışlık koyacağınız sebze meyveyi kurallarına göre koyarsanız lezzetinde bozulma veya koku olmuyor..

Geçen senede şeftaliyi bu şekilde dilimleyerek koymuştum çok ta memnun kalmıştım..
Bu senede evde kavanoz stoğumu bitirince yine dilimleyerek dondurucuya koydum..
  
Birde burada şeftali marmelatımız var ki mutlaka denemelisiniz .

Herkese huzurlu bir hafta sonu diliyorum..

Sevgiler.. 

27 Eylül 2013 Cuma

Tarçınlı Reçelli Kurabiye


Akraba günümüzde paylaştığım Tarçınlı reçelli kurabiye tarifine geldi sıra..
Tarifini özellikle soranlar için yazıyorum...
Kışlık tarifleri ara vermeden paylaşınca diğer tarifler ister istemez
 arşivin yolunu tutmak zorunda kalıyor...
Akraba günümüzde biraz öyle oldu..
  
Malzemeler
2 yumurta
250 gr. tereyağı
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı pudra şekeri 
2 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

Yapılışı
Tüm malzemeyi kullanarak ele yapışmayan ama yumuşak kıvamda bir hamur elde edelim..(Bu kıvamı elde edene kadar unu yavaş yavaş ilave edelim..)
Hamuru 15 dakika kadar dinlendirdikten sonra yuvarlak şekil verelim.
Pişirmeden önce yuvarlaklarımızın ortalarına bir çay kaşığının tersi
ya da parmağımızla bastırarak boşluklar oluşturalım.. 
Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim..
180 derecede ısıttığımız fırında kurabiyelerimizi 15-20 dakika üzerleri
hafifçe kızarana kadar pişirelim..


*Kurabiyelerimizi pişerken kontrol edelim..Açtığımız çukurluklar kurabiyeler piştikçe kaybolacaktır. Pişme sırasında bir çay kaşığı ile ortalarına tekrar bastıralım. 
Piştikten sonra fırından çıkartığımız kurabiyeleri oda ısısına geline kadar bekletelim ve sonrasında ortalarına reçel koyalım..(Marmelat ya da nutella da koyabilirsiniz).
* Reçelinizi mutfak robotunuz da püre haline getirirseniz, daha koyu kıvamda olmasını sağlayabilirsiniz..


Reçelli benzer diğer kurabiye tariflerimiz için buraya ve buraya  da göz atabilirsiniz..
...........Afiyet Olsun.........

24 Eylül 2013 Salı

Kolay Ezme Turşu


Özellikle et yemeklerinin yanında harika bir eşlikçidir ezmeler ve tabii turşular..
Hem ezme hem de turşu bir arada olunca da lezzet patlaması yaşamamak elde değil..
Sizde benim gibi ezmeyi ve turşuyu seviyorsanız iştah açan bu bu tarifi kaçırmayın derim..
*
Hemen belirteyim bu tarif diğer kışlık tarifler gibi uzun süreler dayanmıyor..
Küçük boyuttaki kavanozlara yaparsanız kullanımınız açısından daha sağlıklı olur.. 

Malzemeler
1 kg.etli domates
5-6 adet kırmızı biber
5 adet yeşil biber (acı olabilir)
25-20 adet kornişon salatalık
4 diş sarmısak 
1 tutam maydanoz
3 yemek kaşığı sirke
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı turşuluk tuz

Yapılışı
 Domatesleri ve sarımsakların kabuklarını soyalım.
Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini temizleyelim. Salatalıkları yıkayalım..
Maydanozu yıkayıp iri parçalar halinde doğrayalım.
Tüm malzemeyi robottan geçirelim.
 Robottan geçirdiğimiz malzemeye sıvı yağ, sirke ve tuzunu ilave edelim... 
İyice karıştıralım ve kavanozlara dolduralım.
Kavanozları doldurduktan sonra kapaklarını sıkıca kapatarak ters çevirelim.
 5-6 saat bu şekilde beklettikten sonra ezme turşularımızı buzdolabına kaldıralım... 
Aşağı yukarı 3 hafta sonra ezmemiz kullanıma hazır olacaktır.. 

*Ezmeyi acılı seviyorsanız minik acı biberlerden de ilave edebilirsiniz..
*Domatesleri tamamen su gibi olana kadar çekmeyin azıcık taneli olmaları daha iyi olur..

Sevgiden Esintiler'de ki tüm turşu tarifleri ve turşu kurmanın püf noktalarını incelemek isterseniz buyrun buraya alayım sizi..

.........Afiyet Olsun....

21 Eylül 2013 Cumartesi

Kışlık Domates Soslu Karışık Kızartma


Kızartmayı sevmeyenimiz pek yoktur sanırım..
Yağlı olmasından dolayı azıcık çekincemiz olsa da onunda çaresine bakabiliyoruz.
Bizim evde çok yapılmaz ama;
hazırda soslu kızartmanız olsa  yemeğinizin olmadığı bir anda ,ya da kahvaltıda ne yapayım dediğiniz bir anda ortaya çıkarabileceğiniz bir lezzet, kimse hayır demez sanırım..
*
İşte bu amaçlarla mevsimindeki lezzetlerle bende bir kaç kavanoz soslu kızartma
hazırlayıp kilerime kaldırdım..
Bakalım kimlere nasip olacak..

Malzemeler
2 kilo patlıcan
1,5 kilo sivri biber
3 kilo etli domates
3-4 diş sarmısak
Tuz
Kızartmak için sıvı yağ

ve 

Kavanozlar

Yapılışı
Patlıcanları yıkayıp kabuklarını soyalım..
Çok ince olmayacak şekilde doğrayalım ve acısının çıkması için 
 tuzlu suda 20 dakika kadar bekletelim..  
Siyah suyu çıkan patlıcanları tekrar yıkayalım ve kurulayalım..
Sıvı yağda kızartalım fazla yağını çektirmek üzere kağıt havlu üzerine çıkaralım..
Sivri biberlerimizi buradaki gibi fırında kızartalım..(isterseniz bunu da yağda kızartabilirsiniz)
Domatesin kabuklarını soyalım ve çok iri olmayacak şekilde küp küp doğrayalım.
Genişçe bir tencereye 4 yemek kaşığı sıvı yağ koyalım ve sarmısakları rendeleyerek kavuralım..
Doğradığımız domatesleri bu sarmısaklı yağa ilave edelim ,domates helmelenene kadar pişirelim..
En son kızarttığımız patlıcan ve sivri biberleri ilave edelim, 
tuzunu da ilave ederek 1-2 dakika kadar fokurdatalım..  

Soslu kızartmamızı kaynar kaynar kavanozlara dolduralım.
Kapaklarını sıkıca kapatalım ve bir bez üzerine ters çevirelim..
Kavanozlar tamamen soğuyup, kapaklarının tamamen kapandığına emin olduğumuzda
güneş görmeyen serin bir ortamda saklayabiliriz.  

Kışlık kızarmanız artık hazırdır.. 
Bu şekilde ister kahvaltıda ister akşam yemeğinizin yanında 
bir çeşitiniz daima elinizin altında olmuş oluyor..    

*Bu soslu kızartmaya ilave edeceğiniz sebzeler zevkinize kalmış ,sadece sivri biberle yapabileceğiniz gibi, patlıcan ve bibere kabakta ilave edebilirsiniz..

...........Afiyet Olsun............



19 Eylül 2013 Perşembe

Kışlık Közlenmiş Kırmızı Biber Turşusu


Kışlık hazırlık için kırmızı biber çok kullanılan bir sebze..
En başta harika salçasını yapabilirsiniz.Uğraşamam derseniz pratik yoldan salçasını yaparsınız.
Közleyip direk dondurucuya koyabileceğiniz gibi(bakınız burası) , kahvaltılık sos lutenitsa ve ajvar'ın içinde de harika bir lezzet oluşturur..
Ben her sene oldu gibi bol miktarda yemeklik doğrayıp poşetledim ve dondurucuya kaldırdım..
 Normal turşuda kullanabileceğiniz gibi, bugün anlatacağım gibi közledikten sonra sirkeli yağlı turşusunu da yapabilirsiniz.
Bu turşuyu kahvaltı dahil her öğün zevkle yiyebilirsiniz..

Malzemeler
5 kg kırmızı biber
1,5 su bardağı sirke
2 su bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı turşuluk tuz
1 yemek kaşığı şeker
1,5 baş sarmısak
2 demet maydanoz
ve
Yarım litrelik cam kavanozlar

Yapılışı
Biberleri yıkayalım..
İsterseniz fırında 200 derecede isterseniz de mangalda köz üzerinde közleyelim..
Közlediğimiz biberlerin kabuklarını soyup içindeki çekirdek kısımlarını temizleyelim..
Kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkardığımız kırmızı biberleri 2 parmak genişliğinde dilimleyelim..
Sarmısakları temizleyelim.
Tencereye sıvı yağ, sirke, tuz ,şeker ,sarmısakları alalım ,tuz ve şeker eriyip sıvı fokurdamaya başlayınca doğradığımız kırmızı biberleri bu sıvının içine alalım ve karıştıralım...
Maydanozun bir demetini çok küçük veya çok büyük olmayacak şekilde doğrayalım, ilave edelim.
Yarım litrelik temiz cam kavanozlara karışımı özellikle sıcak sıcak paylaştıralım kapaklarını sıkı sıkı kapattıktan sonra temiz bir bez üzerine ters çevirelim..
Kavanozları bu şekilde tamamen soğuyuncaya kadar bekletelim..
Kırmızı biber turşunuzu açılmamış haliyle güneş görmeyen serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Kapağını açtığınız turşuyu buzdolabında muhafaza etmeniz gerekir..

  
*Kırmızı biberleri imkanınız olursa köz üzerinde közlemenizi lezzet açısından özellikle tavsiye ederim.. 
*Közlediğiniz biberlerin kabuklarını kolayca soyabilmek için; közledikten sonra sıcak sıcak bir poşette hava almayacak şekilde 20 dakika kadar bekletmeniz yeterli olacaktır..  

.......Afiyet Olsun......

17 Eylül 2013 Salı

Kışlık Hazırlıklar Hediye Çekilişi Sonucu

Kışlık hazırlıklar hediye çekilişime gösterdiğiniz ilgiden dolayı tüm katılımcılara teşekkür ediyorum..
Sonucu merakla beklediğinizi biliyorum..
İnanın bu süre içinde sizler kadar bende heyecanlıydım..
Kime çıkacağını merak ettim, inşallah ihtiyacı olan birine çıkar diye de içimden geçmedi değil hani.. 

Eveet görüntüde çekiliş postumuzun altında toplam 97 yorum vardı bunlar içinde isimsiz olanları ve kendi yorumlarımı çıkarınca ortaya 58 katılımcı ismi çıktı.. 

Bu 58 ismi yorum yaptıkları ana göre listeledim.
Daha sonra da


yukarıda gördüğünüz gibi Random .org da katılan kişi sayısını girip,  kazanan kişiyi onun belirlemesini sağladım..

25. numarada Birsen Gürbüz'ün yorumu yer alıyordu..
Kendisini tebrik ediyorum
Kışlık lezzetlerden oluşan bu paketi sağlıkla tüketmesini diliyorum..
3 gün içinde de iletişim adresini mail adresime(sevgitekinalp@yahoo.com.tr)
 göndermesini bekliyorum..

Kazanamayanlar üzülmesin takipte kalsınlar, belki daha sonra tekrar çekiliş yaparım belli mi olur.. 

16 Eylül 2013 Pazartesi

Akraba Günümüze Kaldığımız Yerden Devam Ediyoruz..


Hayırlı bir gün diliyorum hepimize.
Bugün itibari ile yeni eğitim öğretim yılı başladı..
Rabbim yavrularımıza zihin açıklığı, öğretmenlerimize de sabır ve kolaylıklar versin inşallah.
*
Gördüğünüz gibi akraba günü lezzetlerimizi sizlerle paylaşmaya yeniden başladım..
Kısacık bir tatil arası verdik vee bu pazar günü itibari ile de teyzemde kaldığımız yerden başladık..
Teyzem evinde tadilat olmasına rağmen güzel lezzetler hazırlamıştı bize.
Tatilden henüz dönmemiş bir kaç eksiğimizin dışında kadromuz iyiydi yine..

Bakalım mı menümüzde neler varmış..

Tavuklu Turşulu Göbek Salata
Tarif buradaki salatanın aynısı sadece yoğurt eklenmemiş ,salata sosu ilave edilmiş hali..

Zeytinyağlı Taze Fasulye 
Tarif için buraya

Yoğurtlu Semizotu Salatası
Tarifi çok basit semiz otunu yıkayıp temizliyoruz.Elimizle küçük parçalara ayırıyoruz.
Üzerine tuz ve sarmısak rendesi ilave ettiğimiz çırpılmış yoğurdu döküp karıştırıyoruz..
Hepsi bu kadar.
Bu salata sağlık açısından çok değerli bir salatadır..
Özellikle omega-3 açısından çok yoğun bir sebzedir semizotu..  

Tarçınlı Çilek Reçelli Kurabiye

Patatesli Gül Böreği

Un Helvası
İtiraf edeyim bizim ailede tüm büyükler un helvası pişirmede çok beceriklidir.... 

Patatesli Kalem Böreği
(bu böreğin adı artık bu)

Tavşan kanı çayımız
Neden çayın rengine özellikle de tavşan kanı denir bilen var mı aranızda?..


Profiterol
Profiterol yapımını blogda burada paylaşmıştım..
Teyzemdekiler de çok lezzetliydiler..


Lezzetlerimiz bu kadardı sevgili takipcim.

Eveet Kışlık hazırlık hediye çekilişimizi dün akşam yaptım veee
 sizinle paylaşacağım postu da hazırladım..

Sonucu merak ediyorsunuz değil mi?

Kazan belli oldu.
 Ben kim olduğunu biliyorum.
Sizde inşallah yarın itibari ile öğrenmiş olacaksınız.

Sevgiler....

6 Eylül 2013 Cuma

Kışlık Hazırlıklar Hediye Çekilişi( Çekilişe katılım süremiz dolmuştur.)


Kışlık hazırlıklarımızı hep beraber yaptık yapıyoruz değil mi sevgili takip edenlerim....
Bu kadar hazırlığı yaptım paylaşmadan olmazdı.
Aslında geçen senede böyle bir isteğim vardı nasip olmadı bir türlü..
Çam sakızı çoban armağanı bir kışlık paket hazırladım.
Hepside tamamen el emeği ve yapımı, doğal ve katkı maddesiz hazırlanmış..

Kışlık hediye paketimizin içinde neler var bir bakalım mı?

            1-Tarhana   
      2-Erişte
                 3-Elma Kurusu
                        4-Kurutulmuş Nane
                                                                5-Lutenitsa Göçmen Sosu (Kahvaltılık Sos)
                    6-Kornişon Turşu
                                           7-Soda Şişesinde Domates Sos

Bir de şu an fotoğrafta yer almayan Giresun Fındığı hediyelerim olacak.
Alttaki çekilişe katılım koşullarını okursanız sevinirim..


Kışlık lezzetlerle dolu bu paketin sizin olmasını istiyorsanız yapmanız gerekenler çok kolay..  

Katılım şartlarımız;

* Elbette ilk koşul blogumun izleyicisi olmanız.
Sağ taraftaki bu siteye katılın bölümünden izleyicim olabilirsiniz.
* Bu postun altına ad soyadınız,  mail adresinizle beraber yorum yazmanız. 
İsimsiz yorumlar elenecektir.. 
*Facebook  sayfamızı buradan beğenip kendi Facebook hesabınızda 
yukarıdaki çekilişimizi herkese açık şekilde paylaşmanız. 

Adsız yorumları ve çekiliş bloglarını maalesef çekilişe dahil edemiyorum.  

Çekilişimiz Türkiye içi ile sınırlıdır.  
Türkiye dışından katılmak isteyenler Türkiye içinden bir adres vererek 
hediye çekilişimize katılabilirler..

Çekiliş web tabanlı bir uygulama olan random.org aracı ile yapılacak  ekran görüntüsünü buradan katılımcılarla paylaşacağım.

Yorumlarınızda paylaşım linklerinizi doğru bir şekilde yazdığınızdan emin olmanızı rica ediyorum 
Bu arada yorumunuzu hemen göremezseniz tekrar yazmanıza gerek yok  çünkü yorumlar önce denetimden geçip sonra yayınlanıyorlar.

Kargo ücreti Sevgiden Esintiler tarafından karşılanacaktır..


Çekiliş için 13.09.2013 cuma gecesi saat 00.00 son katılım tarihimizdir.
Kazanan şanslı izleyicimi 17.09.2013 tarihinde açıklayacağım.

...SEVGİLERİMLE..

4 Eylül 2013 Çarşamba

Gül Biber (Çiçek Biber) Turşusu Tarifi


Sıcaklığın etkisini azaltmaya başladığı şu günler turşu kurmanın zamanının geldiğini söylüyor bize..
Şu an sadece kornişon salatalık turşu mu hazırladım..
Doğrama turşusu için pazarda biraz daha turşuluk malzemelerin çeşitlenmesini bekliyorum..
Tüm malzemeyi bir arada bulduğum zaman doğrama turşumu da yağacağım inşallah..
Üstte gördüğünüz gül biber turşusunu ise geçen haftalarda yaptım ve bitirdik gibi bir şey..

Gül biberi bileniniz var mı aranızda?
Bu biber çok sevimli bir biber biberden öte çiçek gibi sanki..
Şekil olarak altta gördüğünüz gibiler..
Tadı ise hafif acımsı..


Bu turşu yapılış itibari ile konserve tarzı bir turşu..
Yapılışını okuyun ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Malzemeler 
1kilo gül biber
2 litre su
1 litre sirke
6 yemek kaşığı turşuluk kalın tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı limon tuzu
1 baş sarmısak
Yarım demet maydanoz

Yapılışı
Gül biberleri yıkayıp saplarını keselim.. 
Sarmısakların kabuklarını soyup temizleyelim.. Maydanozu yıkayalım
Uygun bir kavanoza ya da kavanozlara biberleri sarmısaklarla beraber sıkıştırarak yerleştirelim..
Bütün biberleri kavanoza yerleştirdikten sonra biberlerin üzerini maydanoz ile tamamen kapatalım..
Su,sirke ,tuz ve şekeri tenceremize alalım tuz ve şeker eriyip su kaynayınca bu suyu turşu kavanozumuza hızlıca döküp kapağını sıkıca kapatalım..

Kavanozlarımızın kapaklarının sıcaklığın etkisi ile sıkıca kapanabilmesi için kavanozları ters çevirelim ve tamamen soğuyuncaya kadar bu şekilde bekletelim.. 


Sıcak ,sirkeli su münasebeti ile turşuluk biberlerimiz sararıyor..
Turşumuzu bir hafta sonra kullanıma açabiliriz.
Çıtır çıtır yemesi zevkli bir turşu çıkıyor ortaya..  
Turşuda sarmısak tadının daha yoğun olmasını isterseniz sarmısakları turşunuza ezerek ilave edebilirsiniz..

Bu tarifi ise sevgili Mine vesilesi ile öğrenmiş bulunuyorum. Sevgili Mine'ye bu vesile ile tekrar teşekkür ediyorum.

Diğer turşu tariflerim ve turşu hakkında öğrenmek istediğiniz her şey için burayı tıklayınız.. 

............Afiyet Olsun..........

3 Eylül 2013 Salı

Arda Türkmen ile MSAda Workshop (Mutfağınızda Şef Sizsiniz)


Kışlık hazırlıkları hazırlayıp sizlerle paylaşırken arada bir de Şef Arda Türkmen ile
Tefal MSA da  gerçekleştirilen Workshop'a katıldım..
Facebooktan takip edenler bilirler aynı gün paylaşmıştım fotoğrafları..
Tefal'in düzenlediği, soframı paylaşıyorum etkinliği çerçevesinde
 kazanan sofralardan birisi de benim sofram oldu..
Bu münasebetle bu etkinliğe katılmış oldum, çok da mutlu oldum..
Altta bu etkinliğe katılmama vesile olan masamı görüyorsunuz..
Karadenizli'den Karadeniz Sofrası ve lezzetleri...


  Sabah 10 gibi Tefal Mutfak okulunda Arda ve diğer arkadaşlarla buluştuk..
Tefal'in mutfak okulu çok hoşuma gitti..
     İki alt fotoğrafta gördüğünüz gibi her şeyin düşünüldüğü gayet modern bir ortamdı..
Her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüştü..
Şefimiz Arda da çok sıcak ve mütevaziydi..
Bir ön konuşmadan sonra ilk yemeğimiz  olan Nutricook ile terbiyeli kuzu inciğin  malzemeleri
 hepimize ayrı ayrı dağıtıldı..
Şefimizin anlatımı ile yemeğimizi yaptık ,ortaya kolay ama çok lezzetli bir ana yemek çıktı..
Tarifini sizlerle de paylaşacağım.. 
  

Yemeğimizi yaparken arada da şefimizin kontrolünden geçtik..


Yemekleri kendimiz yaptık , lezzetine de baktık..
Daha sonrada evdekilere tattırmak üzere paketleyip eve götürdük..


Yaptığımız lezzetler bir arada..


Terbiyeli Kuzu İncik

Kayısılı İç Pilav
Kayısının pilava bu denli yakışacağını hiç düşünmemiştim..
Ön yargılı olmamak lazımmış onu anladım.. 


Meyveli Şipşak Tatlı
Adı üzerinde azıcık malzeme ile şipşak zaman harcamadan hazırlanabilen bir tatlı..

Ve günün sonunda bir de hatıra fotoğrafı çektirdik tam oldu..


Teşekkürler Tefal; Teşekkürler Arda..

1 Eylül 2013 Pazar

Ajvar (Göçmen Sosu)


Yaz aylarının bitip sonbahar aylarına girdiğimiz şu günlerde kışlık hazırlıklarınız son hızla devam ediyor farkındayım..
Harıl harıl kış için neler yapabilirim, dondurucuya neleri nasıl koysam ,tarhana nasıl yapılır ya da domates sos nasıl yapılır gibi aramalarla bloğu karış karış gezdiğinizin farkındayım..
İyi de yapıyorsunuz fırsat bu fırsat taze taze domatesleri ,biberleri patlıcanları ya da kompostolukları değerlendirmenin tam zamanındayız.
Rabbim ağız tadıyla tüketmeyi de nasip etsin inşallah..   
*
Aslında benim de şu sıralar sizden bir farkım yok..
Son 3-4 senedir bendeki kışlık hazırlık gayretini görmelisiniz..
Hazırlarken aslında yoruluyorum ama çokta zevk alıyorum..
Bunda eşimin yardımlarının da payı var haksızlık etmeyeyim.
Soslar, tarhana, reçel, marmelatlar ve kompostoluklar bir kaçta turşu ekledim mi yeter sanırım..

Sizde farklı neler var?
Aslında bloğu ziyaret eden herkes yorum bölümüne kışlık neler yaptığını yazsa
 fikir olarak iyi olmaz mı ne dersiniz?  Hadi bakalım sessiz izleyici pamuk eller klavye ye..


Bugün size daha önce tarifini verdiğim Lutenitsanın kardeşi Ajvar'ın tarifini vereceğim.. 
Ajvar da Lutenitsa gibi kahvaltılık bir sos yapılışları da hemen hemen aynı ama bir kaç malzeme eksik.

Ajvar özellikle balkan ülkelerinde evlerde çok yapılan hafif acılı közlenmiş biber patlıcan ve domatesle yapılan ezme bir sostur.. 

Malzemeler
2 kilo domates
3 kilo kırmızıbiber
2 kilo patlıcan
3 iri kuru soğan
1 baş sarmısak
Yarım çay bardağı sirke
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı zeytin yağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz ,karabiber

Yapılışı
Patlıcan ve kırmızı biberleri fırında közleyip kabuklarını soyalım..
Ufak ufak doğrayalım..
Kuru soğanı ve sarmısakları minik minik doğrayalım sıvı yağda yumuşayana kadar kavuralım.
Domatesleri yıkayıp rendeleyelim ve kavurduğumuz soğana ilave edelim.
Közleyip, doğradığımız patlıcan ve biberleri de kaynamaya başlayan domatese ilave edelim.
Bu şekilde de sosumuzu bir kaç taşım kaynatalım..

Ajvar sosumuzu el blenderi ile  sürülebilecek kıvama getirelim..(üst fotoda gördüğünüz gibi)
Sosumuzun hala suyu varsa suyunu çektirene kadar kaynatalım.(Ben domateslerin suyunu süzdürdüğüm için çok fazla kaynatmaya gerek duymadım)
Kaynatma işlemimiz bitince soğumasına fırsat vermeden temiz kavanozlara sosumuzu yeteri kadar koyalım ve kapaklarını sıkıca kapatıp kavanozları ters çevirelim..
Bir gün bu şekilde ters olarak bekletelim ki kapaklar sıcaklığın etkisiyle sıkıca kapansınlar..

Sosumuz bu şekilde kışlık olarak kullanıma hazırdır.. 
Kavanozlarımızın kapaklarını ertesi gün sıkıca kapanmış mı kontrol ettikten sonra serin ve güneş görmeyen bir yerde saklayabiliriz.. 


Bir kaç önemli nokta........
*Domatesi rendeledikten sonra bir süzgeç üzerinde bekleterek suyunun süzülmesini sağlayın ve bu şekilde kullanın. Bu şekilde çok sulu olmayan bir sos elde edebilirsiniz. Süzülen suyu ise daha sonra çorba yada yemek yaparken kullanabilirsiniz..
*Bu sos özellikle kahvaltıda ,et ve tavuk yemeklerinin , makarnanın yanında ve hatta kanepelerinizin üzerinde sunulabilecek bir sostur..
* Ajvar sosunu kışlık değilde yemek için günlük yapacaksanız malzeme miktarını azalttıktan sonra sosu kavanoza koyduğunuz zaman ağzını zeytinyağı ilave ederek kapatırsanız buzdolabında uzun süre bozulmadan dayanacaktır.
*Soslarınızı yarım litrelik ya da 250 litrelik kavanozlara koyarsanız bozulmadan kolayca tüketebilirsiniz..
*Sos acılı da güzel olur acılı seviyorsanız acı biber ilave edebilirsiniz.
* Közleme işlemini fırın yerine köz ateş üzerinde yada mangalda yaparsanız sosunuzun aroması daha lezzetli olacaktır..
........Afiyet Olsun........
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...